3. Wydawanie zezwoleń JEDNORAZOWYCH w czasie pandemii:
- komu można wydać zezwolenie,
- czy można odmówić wydania zezwolenia,
- zakaz spożywania napojów alkoholowych a zezwolenie jednorazowe,
- jakie obowiązki organ zezwalający może nałożyć na przedsiębiorcę wydając zezwolenie?
4. Uchybienie terminu do wniesienia raty opłaty w epidemii – nowe zapisy Tarczy 6 a regulacje ustawy o wychowaniu w trzeźwości, jak je pogodzić?
5. Procedura stwierdzenia wygaśnięcia zezwolenia z powodu braku opłaty I raty i dopłaty 30% w ciągu 30 dni - krok po kroku:
- wszczęcie postępowania – forma,
- czynności organu w trakcie postępowania,
- rezygnacja z zezwolenia w trakcie postępowania - jak wówczas prawidłowo obliczyć należną opłatę,
- z jaką datą stwierdzamy wygaśnięcie zezwolenia,
- prawidłowe ustalenie okresu karencji,
- sposoby naliczenia zaległych należności,
- jak skutecznie i zgodnie z prawem wyegzekwować zaległe opłaty po wygaszeniu zezwolenia,
- działanie organu przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego.
6. Wydawanie kolejnych lub nowych zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych w aktualnej sytuacji prawnej:
- zachowanie ważności zezwoleń przez dodatkowy okres 6 miesięcy - nowa instytucja prawna, jak ją skutecznie zastosować?
- czy można obecnie wydawać zezwolenia jednorazowe i kateringowe,
- jak uzyskać postanowienie komisji rozwiązywania problemów alkoholowych?
- czynności wyjaśniające, które mogą być przeprowadzone w postępowaniu,
- czego możemy domagać się od strony postępowania?
- sposób doręczenia zezwolenia.
7. Jak w dobie epidemii poprawnie przeprowadzić postępowanie dotyczące zezwoleń alkoholowych:
- jak oceniać i co przyjmować jako tytuł prawny do lokalu,
- decyzja o zatwierdzeniu zakładu a zaświadczenie Sanepidu,
- ocena treści wniosku o wydanie zezwolenia, ustalenie daty wszczęcia postępowania,
- zasady poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów – co z opłatą skarbową?
- kiedy wzywamy do uzupełnienia braków formalnych wniosku,
- obligatoryjne wskazanie niespełnionych przez przedsiębiorcę przesłanek do wydania decyzji zgodnej z jego żądaniem – jak poprawnie stosować art.79a kpa,
- procedura wnoszenia i rozpoznawania ponaglenia;
- awizowanie i nieodebranie przez stronę korespondencji z organu,
- zastosowanie art. 10 kpa,
- przeprowadzanie oględzin i kontroli w terenie z udziałem przedsiębiorcy,
- jak zapewnić stronie możliwość zapoznania się z aktami postępowania.
8. Zrzeczenie się przez przedsiębiorcę prawa do wniesienia odwołania:
- termin i forma zrzeczenia się,
- stosowanie instytucji „zrzeczenia się” do zażaleń na postanowienia,
- skutki zrzeczenia się dla wprowadzenia danych do CEiDG,
- wykonalność a ostateczność decyzji.
9. Jak skutecznie przeprowadzić kontrolę punktów sprzedaży alkoholu, w tym w zakresie oświadczeń o wartości sprzedaży alkoholu:
- kontrola w czasie epidemii – zasady i ograniczenia,
- jak sporządzić analizę prawdopodobieństwa naruszenia prawa,
- skład zespołu kontrolnego i jego uprawnienia,
- tryb zawiadomienia o terminie kontroli i sposób jej prawidłowego przeprowadzenia,
- dokumenty zespołu kontrolnego upoważniające do przeprowadzenia kontroli,
- miejsce kontroli – urząd czy siedziba przedsiębiorcy?
- metody i zakres badania dokumentów finansowych – kontrola oświadczeń o wartości sprzedaży alkoholu - rodzaje żądanych dokumentów, forma ich przekazywania zespołowi kontrolnemu,
- najnowsze orzecznictwo w sprawie cofnięcia zezwolenia z powodu fałszywych danych w oświadczeniu i jego wpływ na kontrole oświadczeń.
10. Ustawa z dnia 5 lipca 2018 r. o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej a zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych - problemy interpretacyjne:
- poprawny termin wygaszania zezwoleń po śmierci przedsiębiorcy,
- procedura uzyskania przez zarządcę sukcesyjnego decyzji o przeniesieniu na niego decyzji związanej z przedsiębiorstwem,
- zarząd sukcesyjny w spółce cywilnej a stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia,
- prawa i obowiązki właścicieli przedsiębiorstwa „w spadku”,
- komu można udzielić kolejnego zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy?
- zasady regulowania zaległych opłat za korzystanie z zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy.
Działalność gospodarcza, alkohole